CanSat Belgium

Home / Promotie / CanSat Belgium
Home / Promotie / CanSat Belgium

CanSat Belgium

CANSAT BELGIUM is een samenwerking tussen Eurospace Society, het Waals en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die jongeren van het vijfde middelbaar onderwijs wil sensibiliseren voor wetenschap. Dat doet deze wedstrijd door jongeren hun eigen wetenschappelijk ruimtevaartproject te laten ontwikkelen: een satelliet in de vorm van een blikje van 33cl, dat ze zelf lanceren aan boord van een raket.

CANSAT BELGIUM - Projectoproep 2018-2019

 

Wat is CANSAT BELGIUM ?

CanSat logo

Dromen je leerlingen van het vijfde middelbaar er ook van om een wetenschappelijk ruimtevaartproject te ontwikkelen en te lanceren aan boord van een raket? Dankzij CANSAT BELGIUM kan je deze droom waarmaken!

Het programma werd in 2010 bedacht door de educatieve cel van de Europese Ruimtevaartorganisatie en wil aantonen hoe belangrijk nieuwe technologieën zijn bij de verovering van de ruimte. CANSAT BELGIUM plaatst droom en emotie centraal in het wetenschappelijk avontuur. En dat is ook de boodschap die Wallonië, Brussel, Eurospace Society, de Dirk Frimout Stichting en ESERO Belgium willen meegeven aan de jongere generatie.

 

Meer weten? Volg ons op de CANSAT BELGIUM-Facebookpagina 

 

 

Missie

CANSAT BELGIUM gaat veel verder dan de ambitie om bij jongeren belangstelling op te wekken voor een wetenschappelijke carrière. Het programma biedt leerlingen de unieke kans om een eerste praktijkervaring op te doen in de ruimtevaart. De jongeren zijn zelf verantwoordelijk voor alle verschillende aspecten van hun project: ze bepalen het doel van hun missie, ontwerpen de CanSat, bouwen de componenten en zorgen voor de tests en de voorbereiding van de lancering. Nadien analyseren ze de verzamelde gegevens.

 

Actieve deelname van de leerkrachten

Voor de leerkrachten die aan het project deelnemen, wordt een infosessie georganiseerd. Tijdens het hele project worden ze begeleid door een team van ingenieurs. Naast leerkrachten wetenschappen, zijn ook leerkrachten Engels van harte welkom om aan dit project deel te nemen. De meeste contacten verlopen immers in het Engels.

 

Wil je deelnemen aan de wedstrijd CANSAT BELGIUM?

Lees vóór het indienen van je deelnameformulier aandachtig de aanwijzingen voor de wedstrijd en het vooropgestelde tijdschema op de achterzijde van de poster en in de richtlijnen beschikbaar in de toolbox links bovenaan de pagina.

Download vervolgens het deelnameformulier en bezorg dit ten laatste op 19 oktober per e-mail of post aan Sébastien Rush - Innoviris, Charleroise Steenweg 110 - 1060 Brussel - srush@innoviris.brussels.

 

Verloop van de wedstrijd

Op basis van het deelnameformulier kiest een jury van experten maximum 18 teams om hun project te verdedigen tijdens het verdere verloop van de competitie.

Deze teams krijgen de kans om hun CanSat te lanceren in een raket. Het team dat de beste resultaten behaalt tijdens de lancering, wordt de grote winnaar van CANSAT BELGIUM en zal België vertegenwoordigen tijdens de internationale CANSAT wedstrijd van ESA in juni 2019. 

 

Meer informatie nodig? 

Voor scholen in Brussel en Vlaanderen:

Sébastien RUSH

Innoviris

Charleroise Steenweg 110

1060 Brussel

02 600 50 11

Voor scholen in Wallonië:

Elise MUNOZ TORRES

Direction évaluation-sensibilisation, DGO6

081 33 44 86