Rise-editie 2017

EASYVEST, URBANTZ & ZENSOR

De drie laureaten van de Rise-prijs ontvangen samen 1 500 000 euro

Brussel, 23 januari 2018. Donderdagavond worden de drie nieuwe laureaten van onze Rise – Innovative Starters prijs bekendgemaakt. Dit jaar valt de eer te beurt aan Easyvest, Urbantz en Zensor. De drie Brusselse start-ups komen uit drie verschillende sectoren (financieel, logistiek en monitoring) en ontvangen elk ongeveer €500.000 om hun Strategisch Innovatieplan uit te voeren. De prijs zal worden uitgereikt door Fadila Laanan, Brussels Staatssecretaris voor Wetenschappelijk Onderzoek. Tijdens het evenement zal ook het nieuwe programma Start worden aangekondigd, dat een rechtstreekse impact zal hebben op de business van beginnende bedrijven.

Zeven jaar geleden organiseerde Innoviris, het Brussels Instituut voor Onderzoek en Innovatie, voor het eerst een projectoproep voor het Rise – Innovative Starters programma. Sindsdien werden er al 15 laureaten, onder wie Collibra, The Biotech Quality Group, NVISO en Woorank, in de kijker gezet.

"Rise is anders dan de rest van ons aanbod voor bedrijven omdat het programma verder gaat dan de zuiver technologische dimensie. Met Rise willen we de algemene strategie van onze laureaat-ondernemingen ondersteunen. Het bepalen van een goede strategie is van cruciaal belang en gaat gepaard met heel wat moeilijkheden, vooral wanneer het bedrijf een pionier is in zijn domein en zowel een eigen markt moet uitbouwen als zijn plaats in het bestaande aanbod moet veroveren”, verduidelijkt Damien Littré, wetenschappelijk adviseur en verantwoordelijke van het Rise-programma bij Innoviris.

De Rise projectoproep kent een groeiend succes. Dit jaar waagden zestien start-ups, uit diverse sectoren en verspreid over het hele Brusselse Gewest, hun kans. Dat zijn vijf kandidaten meer dan vorig jaar. En ook nu waren de aanvragen van een hoge kwaliteit.

“Een bedrijf starten is een grote uitdaging, niet in het minst als het om technologische projecten gaat. Het doet me dan ook veel plezier dat het Rise-programma zo’n groot succes oogst bij jonge Brusselse ondernemers. In het totaal hebben we sinds het begin van de actie bijna acht miljoen euro kunnen toekennen aan bedrijven in een cruciale fase van hun ontwikkeling, namelijk de uitbouw van een strategisch innovatieplan. Ook onze laureaten van 2017 getuigen van een groot innovatievermogen en een duidelijke strategische visie. Deze subsidie geeft hen een duwtje in de rug om een belangrijke speler te worden in hun respectievelijke domeinen”, benadrukt Fadila Laanan, Brussels Staatssecretaris voor Wetenschappelijk Onderzoek. 

Wie zijn onze nieuwe laureaten ?

Easyvest is een digitaal financieel adviseur die iedereen de kans wil geven om zijn kapitaal op een efficiënte, eenvoudige en laagdrempelige manier te doen groeien. Dat doet het bedrijf via een gepersonaliseerde beleggingstechnologie.

“Dankzij Rise kunnen we onze technologische ontwikkeling versnellen en onze dienstverlening verbeteren waardoor onze klanten hun vermogen en pensioen eenvoudig en efficiënt kunnen beheren. Rise erkent onze langetermijnvisie om miljoenen Belgen welvarender te maken via het optimale gebruik van nieuwe technologieën. Dankzij deze prijs zullen we ook nieuw technologisch talent kunnen aantrekken. Op die manier dragen Innoviris en het Gewest bij aan de toepassing van technologieën gebaseerd op artificial intelligence in de financiële sector”, zegt Matthieu Rémy, CEO van Easyvest.

Urbantz biedt logistieke bedrijven en handelaars een oplossing waardoor ze vernieuwend en concurrerend in de markt kunnen blijven. Het bedrijf zorgt voor de optimalisering, het beheer en de opvolging van hun rondes, en biedt hen de mogelijkheid om in contact te blijven met hun eindgebruikers.

“Voor Urbantz is innovatie een essentiële waarde in het dagelijkse leven. Mélanie Applincourt, Co-Founder & Chief Operating Officer: “Dankzij Rise zullen we nog meer kunnen innoveren en AI based technologieën kunnen integreren in onze oplossing voor transport van de eerste tot de laatste kilometer. We willen onze klanten, zowel retailers als transportbedrijven, de mogelijkheid geven om hun activiteiten te optimaliseren zodat ze een zo goed mogelijke dienstverlening aan de consument kunnen aanbieden.”

Zensor biedt end-to-end oplossingen aan voor de opvolging van de gezondheidstoestand van installaties en structuren, zoals (offshore) windmolens, bruggen en tunnels. Verschillende soorten sensoren meten voortdurend vanop een afstand allerlei aspecten van het gedrag van de structuur. Algoritmes gebaseerd op zuivere fysica gecombineerd met een big data aanpak vertalen nadien de opgemeten data in een aantal indicatoren om de gezondheidstoestand van de installatie weer te geven.

“Tot vandaag is Zensor altijd actief geweest in complexe projecten die toch nog een bepaalde hoeveelheid engineering vereisen om een duidelijk inzicht te krijgen in het gedrag van structuren. Dankzij Rise zullen we via verdelers een aantal afgelijnde producten in de markten kunnen zetten waardoor we veel sneller een toonaangevende internationale rol kunnen spelen, tot ver buiten Europa”, zegt Yves Van Ingelgem, CEO van Zensor.

NIEUW: Start, een nieuw programma voor beginnende start-ups

Innoviris heeft besloten om haar aanbod voor bedrijven uit te breiden met financiële steun voor de zakelijke kant van innovatieve projecten. Het nieuwe programma ‘Start’ is voornamelijk bedoeld voor beginnende bedrijven.

Het idee rond Start is ontstaan vanuit een duidelijke vaststelling: “We merken al langer dat er een kloof bestaat tussen de reële wetenschappelijke of technologische waarde van de projecten die we financieren en hun concrete uitkomst op de markt,” verduidelijkt François Billen, verantwoordelijke van het programma bij Innoviris. Dankzij Start en zijn poel van experten afkomstig uit het Brusselse technologische ondernemersmilieu, krijgen start-ups de kans om na te gaan of het businessluik aansluit bij de ontwikkeling van hun eerste innovatief product of vernieuwende dienst en of deze goed geïntegreerd is in de globale strategie van het bedrijf, dit met het oog op groei en duurzaamheid”.

Financieringsaanvragen voor Start kunnen worden ingediend vanaf september 2018.

In 2018 zal Innoviris ook een nieuwe editie van de Rise – Innovative Starters prijs uitschrijven. De projectoproep zal in mei worden opengesteld.